Hva er et Nøkkelord?

Når du kommer i gang med markedsføring på internett kommer du nok ikke unna å høre eller lese om nøkkelord mer enn én gang, eller mer kjent som «keywords» og «keyword research». Så hva er et nøkkelord og hvorfor skal du bry deg om det?

Hver gang du besøker Google eller Yahoo, søker du som regel etter noe. Hvis du for eksempel har lyst på nye sko og du taster inn «skobutikk» i søkefeltet for å finne nettsider om dette. Det er det ordet du skrev inn i feltet som blir betegnet som et nøkkelord eller et «keyword». Hvis du for eksempel hadde skrevet «beste skobutikk», da har du tastet inn en nøkkelsetning, eller en «keyphrase».

Folk som søker bruker nøkkelord til å finne det de leter etter på nettet. Det er nøkkelordet eller setningen som forteller søkemotor hvilke resultater som skal vises. Søkemotorene søker gjennom hele nettet og lagrer all informasjon de finner på forskjellige nettsider.

Når du lager en nettside er det ekstremt viktig å fokusere på nøkkelord og -setninger. Du vil bruke nøkkelord som ofte blir søkt etter, men som du kanskje har skjønt finnes det nøkkelord og setninger har mer konkurranse enn andre. Et eksempel kan være setningen «trenings tips», som har mer konkurranse enn for eksempel «trenings tips for armer».

Hvis du lager en nettside rundt setningen «trenings tips» vil du konkurrere med flere godt etablerte nettsider og nettsiden din vil mest sannsynlig havne langt bak i resultatsidene hos søkemotoren. Du vil dermed få lite trafikk, eller i verste fall ingenting.

Hvis du derimot fokuserer på nøkkelord med mindre konkurranse, vil nok siden din havne høyere opp i sidene hos søkemotoren – er du heldig kan nettsiden havne på den mye omtalte førstesiden. Da vil du oppnå mye mer trafikk.

Derfor er det viktig å sjekke hvilke nøkkelord du skal benytte deg av, altså gjøre en «keyword research». Fokuser på nøkkelord med liten konkurranse og du kan forvente å havne høyere i søkereultatet hos søkemotoren. Fokuserer du på mange nøkkelord kan du forvente å skaffe mye gratis organisk trafikk.

Det mest ideelle er å finne er å finne et nøkkelord med lav konkurranse og høyt søkevolum. Setningen «hvordan lage potetgull av en agurk» har nok mest sannsynlig lav konkurranse, med det hjelper lite om ingen søker på det. Ekspertene diskuterer mye om hvilke tall du burde se etter – «søkeresultater mindre enn 500.000» og «minst 1.000 søk daglig» – men det blir igjen opp til deg å avgjøre hva som er viktig for deg og dine mål.

For å utføre en «keyword research» finnes det flere gratis programmer, men også betalte. Det beste og som de fleste foretrekker og som til og med er enkelt for nybegynnere er det velkjente Google Keyword Tool. Du kan også finne flere programmer på SEObook.com eller ved å søke på nettet.

← Hva er Søkemotoroptimalisering?Hva er LSI? →

 

Leave a Reply