Hva er Søkemotoroptimalisering?

SEO, også kjent som «Search Engine Optimization», eller Søkemotoroptimalisering på norsk, er et bredt område med strategier som brukes for å få nettsiden din til å virke relativ og unik for søkemotorer. På den måten kan du få gratis og målrettet trafikk til nettsiden din.

Å få gratis besøkende på nettsiden din kalles «organic traffic», eller naturlig trafikk. Du betaler ikke for denne typen trafikk, og hvis du gjør en god jobb kan du sikre deg trafikk i mange år fremover.

Når du starter en ny nettside kommer ikke tusenvis av besøkende av seg selv. Når det kommer til å skaffe trafikk finnes det to hovedmetoder; betale gjennom «pay-per-click – (PPC)» reklamer på aktører som Google Adsense, eller vente på at naturlig trafikk skal finne siden din.

Problemet hvis du velger naturlig trafikk, er at det kan ta uker og måneder før søkemotorene fanger opp nettsiden din. Heller ikke da har du en garanti for at nettsiden din havner høyt i søkene.

Det er her SEO kommer inn.

Du må designe siden og promotere den slik at søkemotorene vet hva nettsiden handler om. På den måten vet de hvordan de skal kategorisere den, og når den skal vises i søkemotorene. Hvis siden din for eksempel handler om tennis, skal søkemotorene da vise siden din når noen søker på «tennis klær» eller er den mer relatert til «tennis teknikker»?

Er nettsiden din bedre enn andre sider med samme nøkkelordet eller er det andre sider som er bedre enn din?

Søkemotorene tar alt dette med i faktoren på hva som skal vises i søk. Målet til søkemotorene er å kategorisere all informasjon på nettet og igjen rangere sidene etter relevans til ordet eller setningen som blir søkt på.

Som du kanskje forstår er det mange kategorier og underkatoegorier nettsiden din kan havne i. Å matche sidene til de rette kategoriene er vanskelig for søkemotorene, – men slett ikke den vanskeligste delen. Som vi nevnte tidligere, i tillegg til å vise relevante nettsider, må søkemotorene vise de BESTE sidene.

Alt handler om å gi søkerne det de er ute etter – de mest relevante sidene. For å få nettsiden din til å rangere høyt, må du sette deg i en søkers problemstilling og gi dem hva de vil ha.

Så det du må gjøre er å hjelpe søkemotorene å avgjøre hva nettsiden din handler om og så overbevise at siden din er verdt en høy rangering. Det er dette søkemotoroptimalisering handler om.

Søkemotorer kommer i alle former og størrelser – fra Google og hele veien ned til små nisje baserte søkemotorer. Når du har fått satt opp siden din er det viktig å få den rangert høyt i de tre største: Google, Yahoo og MSN. Ved å havne høyt i disse tre vil du få stor mulighet til å treffe mesteparten av verdens søkere.

Google: Mottar mellom 53% og 62% av alle søk gjort på en dag, noe som gjør det til den desidert største søkemotoren som finnes. Den vokser hele tiden og vil etterhvert utgjøre mer prosent enn hva som er opplyst her.

Yahoo: Selv om Google dominerer markedet får Yahoo en respektabel del av markedet på 17% og opp til 22% på en dag.

MSN: Mottar bare 9% til 12% av søkene på en dag, men er fortsatt verdt å rangere høyt i. MSN blir enda brukt som standard søkemotor for Internet Explorer og blir brukt av vane hos mange mennesker.

Disse er de beste søkemotorene. Alt du egentlig trenger er å fokusere på å få høy rangering hos Google og litt i Yahoo, og du vil få det meste av trafikken. Rangerer du høyt i Google og Yahoo, rangerer du høyt i mesteparten av andre søkemotorer også.

Hva er et Nøkkelord? →

 

Leave a Reply